fbpx

Herhalingsteken

In een maat is het vaak normaal dat er herhaling in voorkomt. Hiervoor heb je speciale figuren. Het aangeven van een herhaling word altijd gedaan met herhalingstekens. Deze worden weergeven als twee dubbele puntjes bij een slotstreep. Dit hoeft dus niet perse aan het einde van een muziek stuk te zijn. De maat die herhaalt moet worden is altijd het stuk voor de herhalingstekens.

Soms word er ook maar een kleiner stuk herhaalt en word dat weergeven met 2x een herhalingsteken. Bij het begin punt vanaf waar je moet herhalen en tot aan waar je het moet herhalen. Bijvoorbeeld als er herhalingstekens aan de begin van de maat bij maat 5 staat en bij het einde van maat 9. Dan moet je alles opnieuw spelen wat er tussen in zit. Hier onder een voorbeeld van hoe een herhalingsteken eruit ziet.

In de muziek kom je nog wel eens een herhalingsteken tegen met daar boven een lijn en een 1, en de volgende maat een lijn en een 2. Een voorbeeld zie je hiernaast. De 1 en de 2 staan er puur voor om te laten zien, welke maat eerst gespeeld moet worden. Je moet namelijk voordat je gaat herhalen, de maat/maten spelen met de 1 er boven. Daarna herhalen en het stuk met de 1 erboven overslaan en met het stuk met de 2 er boven verder spelen.