fbpx

Majeur

De majeur toonladder behoort tot de diatonische toonladders, dit betekent dat de toonladder 7 tonen heeft met de afstanden van 1 en 1/2. De Majeur toonladder is de belangrijkste toonladder in de muziek wereld en alle soorten genres muziek. Deze toonladder word het meest gebruikt in alle bekende pop liedjes. De Majeur Toonladder bestaat uit toonladders van mollen en een toonladder van kruisen. 
Voor elk van deze toonladders heb je een handig ezelsbruggetje. Bijvoorbeeld voor de kruisen: Geef De Arme Een Bord F#(is)C#(is)
en voor de mollen: Friese Boeren Eten Alle Dagen Gort

De eerste letter van elk woord geeft dan aan welke toonsoort het is en de positie in het rijtje hoeveel mollen of kruisen die toonsoort heeft.  Met deze twee ezelsbruggetjes kan je gemakkelijk zien welke toonsoort bij de hoeveelheid voortekens hoort. Bijvoorbeeld, Bij de Toonsoort G hoort 1 kruis.
Een vaste regel voor een majeurtoonladder is:
 – Een vaste afstand tussen de tonen; 1 – 1 – ½ – 1 – 1 – 1 – ½
 – Elke stamtoon komt één keer voor.

Een andere methode om dit af te lezen is met behulp van de kwintencirkel. In het voorbeeld hiernaast zie je een plaatje van de kwintencirkel.
De kwintencirkel heet de kwintencirkel omdat, deze cirkel bestaat uit noten waarvan de afstand steeds 5 hele toetsen zijn (kwinten). Met behulp van de kwintencirkel kan je in één oogopslag zien hoeveel kruisen of mollen er bij elke toonladder hoort. 

De binnenste cirkel (de groene cirkel) zijn de mineur parallel tonen van de majeur toonladder, maar daarover meer in de volgende theorie blok.