Alle majeur toonladders hebben ook nog ieder 3 mineur toonladders. Deze 3 basis toonladders voor de mineur zijn namelijk, Mineur Oorspronkelijk, Harmonisch Mineur en Melodisch Mineur. Een mineur Oorspronkelijk word ook wel een Mineur Parallel genoemd. Voor elke majeur toonladder bestaan er dus 3 mineur toonladders. Dit betekent dat bijvoorbeeld, de toonladder van A majeur nog 3 andere toonladders heeft. De Oorspronkelijk, melodisch en harmonisch mineur. Dit geld voor alle 12 de majeur toonladders.
Als je wilt starten met een mineur toonladder, is het altijd goed om eerst met het oorspronkelijk mineur te werken. Om de oorspronkelijk mineur toonladder te vinden, moet je bij de majeur toonladder kijken. Een oorspronkelijk mineur is namelijk altijd de 6de toon in een toonladder. Bij het tellen, tel je altijd de grondtoon van het majeur akkoord mee. Een voorbeeld van een mineur oorspronkelijk van een C majeur toonladder is dan A mineur parallel/oorspronkelijk.
Alleen het vinden van de 6de toon in een majeur toonladder is de eerste stap. Wat dan belangrijk is om te doen als je de mineur parallel wilt spelen is, dat je alle voorteken van de majeur toonladder, overneemt in de mineur oorspronkelijk/parallel. Dus als je bij een A majeur toonladder 3 kruizen speelt. Speel je bij de Fis mineur ook 3 kruizen.
Je hebt ook Harmonisch mineur. Bij harmonisch mineur doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij een mineur parallel. Je zoekt namelijk eerst de mineur parallel van een majeur toonladder. Het verschil tussen mineur parallel en harmonisch is dat de 7de toets van een mineur parallel een halve toon word verhoogt.
Een harmonisch mineur toonladder kan je daarom ook makkelijk zien op een notenblad. De notatie springt er namelijk vrij duidelijk uit. Vooraan een muziekstuk zie je namelijk de voortekens. Bij een harmonisch mineur heb je ook vaste voortekens, maar zie je altijd midden in de toonladder bij de zevende toon een kruis of een herstellingsteken staan. Zie het voorbeeld hiernaast.
Een Harmonisch mineur toonladder kan je vaak ook herkennen via het gehoor. Het is namelijk vaak dat een harmonisch mineur toonladder Arabisch klinkt door de 7de verhoogde toon.
Melodisch mineur in de muziekwereld gaat precies hetzelfde als een mineur parallel en is bijna hetzelfde als een harmonisch mineur toonladder. Het enige grote verschil is dat, bij harmonisch mineur alleen de 7de toon word verhoogt. Bij een Melodisch mineur worden de 6de en 7de toon verhoogt met een halve toon. Net zoals bij een harmonsich mineur kan je dit makkelijk terug zien in de notering. Je ziet dan namelijk aan het begin van een maat vaste voortekens, maar midden in de toonladder bij de 6de of 7de toon een kruis of herstellingsteken.