fbpx

Notenwaarden

De hele noot

Vaak begin je met instuderen met dit ritme. Je speelt ieder akkoord, zowel met je Rechterhand akkoord als je linkerhand de basnoot 1x op de 1 tel:

R= Rechterhand
L = Linkerhand

Tel

1

2

3

4

R

x

 

 

 

L

x

 

 

 

Als we dit vertalen naar het muziekschrift, speel je met beide handen een hele noot. Een hele noot duurt 4 tellen en kan je dus 1x spelen in een vierkwartsmaat. Deze ziet er zo uit:

Een hele noot van 4 tellen: open bolletje zonder stok

Het ritme wat je dan speelt, ziet er als volgt uit:

De halve noot

Vervolgens kan je ieder akkoord met je rechterhand 2x spelen.
Als je goed meetelt, speel het akkoord op de 1e en de 3e tel van de maat. De basnoot (links) speelt mee op tel 1 en blijft dus de hele noot spelen:

Tel

1

2

3

4

R

x

 

 x

 

L

x

 

 

 

Als we dit vertalen naar het muziekschrift, speel je met je rechterhand een halve noot. Een halve noot duurt 2 tellen en kan je dus 2x spelen in een vierkwartsmaat. Deze ziet er zo uit:

Een halve noot van 2 tellen: een open bolletje met stok

Het ritme wat je dan speelt, ziet er als volgt uit:

De kwartnoot

Daarna kan je doorgaan om ieder akkoord met je rechterhand 4x te spelen. Je speelt het akkoord op tel 1,2, 3 en 4 van de maat. De basnoot (links) speelt mee op tel 1 (een hele noot). 

Tel

1

2

3

4

R

x

 x

L

x

 

 

 

Als we dit vertalen naar het muziekschrift, speel je met je rechterhand een kwartnoot. Een kwartnoot duurt 1 tel en kan je dus 2x spelen in een vierkwartsmaat. Deze ziet er zo uit:

Een kwartnoot van 1 tel: een dicht bolletje met een stok

Het ritme wat je dan speelt, ziet er als volgt uit:

Samenvatting

Hieronder zie je een samenvatting van de zogenaamde notenboom. Alle notenwaarden en rusten die hierboven beschreven staan in een mooi schemaatje