fbpx

Septiemakkoorden

In de muziek komen ook vaak septiem akkoorden voor. Deze septiemakkoorden worden altijd gespeeld met minimaal 4 tonen. De grondtoon, terts, kwint en een groot septiem. Een septiem wilt zeggen: de 7de toon vanaf de grondtoon of 1 hele toon onder de grondtoon. Bijvoorbeeld als je grondtoon een A is, is je grote septiem een G.

 

Verschillende septiemakkoorden

Bij septiemakkoorden heb je als basis: dominant septiem, Mineur septiem en Majeur septiem akkoorden.

Dit ligt aan de opbouw van het akkoord. De opbouw is de basis van dit type akkoord. Als je deze opbouw doet, kom je altijd goed uit. De opbouw van de septiemakkoorden zijn;

– Dominant 7:   Priem, grote terts, kwint en klein septiem
Hieronder zijn twee voorbeelden van een A7 en F7 akkoorden:

 – Mineur 7: priemkleine tertskwintklein septiem.
Hieronder zijn twee voorbeelden van een Am7 en Fm7 akkoorden: 

– Majeur 7: priemgrote tertskwintgroot septiem.
Hieronder zijn twee voorbeelden van een Amaj7 en Fmaj7 akkoorden:

Notatie

De notatie van een mineur/majeur 7 akkoord is wel anders dan dat van een dominant septiem akkoord. Een mineur 7 akkoord bestaat uit 2 delen, het mineur akkoord (Bijv. Am) en de 7de toets (7). Samen maakt dit Am7. Dit geldt dan ook voor elk ander mineur 7 akkoord. Am7, Bm7, Gm7.

Voor een majeur 7 akkoord is de notatie net iets anders. Dit akkoord bestaat ook uit 2 delen. Het akkoord zelf en de 7de toets (7). Maar in plaats van dat je bij een majeur akkoord alleen maar de hoofdletter opschrijft, moet je bij een Majeur 7 de grondtoon met een hoofdletter schrijven + maj7. Dit laat namelijk het verschil zien tussen een majeur 7 en een dominant septiem akkoord. Een voorbeeld is A majeur 7. Dit schrijf je dan op als A + maj + 7 = Amaj7. Dit doe je dan ook met elk ander majeur 7 akkoord.
Cmaj7, B
maj7, Gmaj7.