De term Vorm gaat over de verschillende gedeelten waaruit een muziekstuk/popsong bestaat. Er zijn vaste onderdelen, maar de volgorde mag je zelf bepalen.
Als je de verschillende onderdelen leert herkennen, kan je je eigen spel hierop aanpassen. Zo kan je in ieder nieuw onderdeel een nieuw ritme spelen of net een uitbreiding van je ritme. Je harmonisatie/voicing kan je aanpassen waardoor het nog beter bij dat stuk past. Kan je je voorstellen hoeveel mogelijkheden er wel niet zijn om je eigen versie van een nummer te maken?!
Hieronder volgt een uitleg per onderdeel:
Het begin van het muziekstuk, vaak een kort instrumentaal stukje.
dit gedeelte komt vaker terug in het muziekstuk. De begeleiding, akkoorden en melodie zijn vaak hetzelfde, alleen de tekst is steeds anders.
dit gedeelte komt vaker terug in het muziekstuk. De begeleiding, akkoorden, melodie EN tekst zijn hetzelfde. Dit is het belangrijkste gedeelte van de song, waarin de zanger vertelt waar het lied echt over gaat.
een instrumentaal kort tussenstukje als overgang van het ene naar het andere gedeelte van het muziekstuk. Bijvoorbeeld een instrumentale overgang tussen het couplet en het refrein.
Een bridge bevat meestal verrassingen (contrast), het is een afwijkend stukje, het is het overgangsdeeltje tegen het einde van het liedje. Meestal klinkt de bridge maar één keer. Aan het einde van de bridge komt het refrein dan weer terug.
het einde van het muziekstuk, vaak een kort instrumentaal stukje.
Luister eens naar jouw gekozen stuk en probeer de vorm te achterhalen. Schrijf al deze onderdelen onder elkaar op.